Merhabalar  Dante ve İlahi Komedya… Bu eseri okusanız da okumasanız da illaki bir yerlerde duymuşsunuzdur.Dünya edebiyatının en büyük başyapıtlarından biri olan ve aynı zamanda Dante’nin idamına sebep olan İlahi Komedya üç bölümden oluşur: Cehennem, Araf ve Cennet. Bu içerikte Cehennem bölümünü anlatacağım. Bu bölümde İnferno adını verdiği 9 katlı cehennemi anlatır. Bu katları aşağı doğru daralacak şekilde yapmış ve günahları daha büyük olanlar daha dipte olacak şekilde dizayn etmiştir. 

Birinci Kat: Limbus Birinci halkadakiler kötü insanlar değildir ama dini inkar ettikleri için ceza almak zorundadırlar. Acı yoktur burdakilere ancak bir ödül de bulamazlar kendilerine. Dante bu katta Platon, Sokrates, Aristo gibi dünyaya katkısı olmuş dinsiz insanları görür.

İkinci Kat: Şehvet Bu halka şehvet düşkünlerinin azap gördüğü halkadır. Dante bu katta, Truva aşkının kahramanları Helen, Paris, Aşil ve Antik Mısır kraliçesi Kleopatra ile karşılaşmıştır.

Üçüncü Kat: Açgözlülük Dünya mallarını ihtiyacından fazla kullanıp, öteki dünyayı unutarak dünyada zevk süren insanların sürekli yağan yağmur altında azap çektikleri halkadır.

Dördüncü Kat: Cimriler ve Savurganlar Bu katta kendi refahını düşünüp malını kullanmada bencil olanları, ya da devlet malını kendine göre savurganlıkla kullananlar yer alır.

Beşinci Kat: Öfke Bu katta, dünyada sürekli nefret saçan, insanlara öfke ile kötülük yapan insanlar günahlarının bedelini ödemektedirler.

Altıncı Kat: Sapkınlık Bu katta, sapkınlığın her türünden günah işleyen insanlar bulunmaktadır. Hırsızlık yapanlar, dinde insanları sapıtanlar ve cinsel anlamda sapıklar cezasını burada ateşten yerde yatarak çekerler.

Yedinci Kat: Şiddet Bu halka kendi içerisinde 3 kattan oluşur. Dante ilk katta insanlara karşı zulüm gösteren gaddar hükümdarlarla karşılaşır. Hun İmparatoru Atilla ve Büyük İskender buna örnektir. İkinci katta kendine karşı şiddet uygulayan yani intihar eden insanlar, Harpy adı verilen canavarlar tarafından yenilerek cezalandırılır. Üçüncü katta ise Tanrı’ya ve doğaya karşı şiddet gösteren günahkarlar, alev yağmurlarına maruz kalarak cezalandırılır.

Sekizinci Kat: Sahtekarlık Bu halkada dünya hayatında karşılaşılan her türlü sahtekarlığı işleyen insanlar cezalandırılır. Dante bu halkada kadın tüccarları, sihirbazlar, dalkavuklar, rüşvet alanlar, iki yüzlüler ve toplumda bozgunculuk çıkaran tüm günahkarlara işkence yapıldığını görür.

Dokuzuncu Kat: İHANET Cehennemin en dip katı hainlere ayrılmıştır. Arkadaşlarına, ailesine, ülkesine ihanet eden günahkarlar burada büyük buz kütlelerine batırılarak cezalandırılır. Dante burada, dünyada ilk cinayeti işleyen ve kardeşini öldüren Kabil’i, Hz. İsa’ ya ihanet eden havarileri, Sezar’ a ihanet eden Brutüs’ ü görür. Ancak en önemlisi ise Tanrı’ya ihanet eden İblis burada cezalandırılmaktadır.